RALLYLYDNAD

RALLYLYDNADS-SEKTOR

Sektoransvariga

Ingrid Palmert

Jessica Broberg

Ann-Christine Ekelund

Susanne Prinz


Kom med i vår FaceBbook-grupp Rallylydnad Haninge BK

TEMA TRÄNINGAR 2021


-

-VISTA

SE-RallyCH, LD-start, HTM-1, FD-1 Big WingsFairyDust Destiny


KLUBBENS TÄVLINGAR 2021

Datum

Klass

Här anmäler du dig till SBK-tävling

Vi behöver alltid hjälp på våra tävlingar, så om du vill och kan vara funktionär vid något av ovanstående datum, meddela dig i god tid till Ingrid Palmert

ingrid.palmert@gmail.com

ÖPPEN TRÄNING
för alla rallylydnadsekipageläggs in löpande på vår FB-sida

Rallylydnad Haninge BK

Rallylydnad Haninge BK

OM RALLYLYDNAD

I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.


Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar.


Samarbete, kontakt och glädje

I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmän lydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan föraren och hund. Men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.


Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiska krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.


Historia

Rallylydnaden började utvecklas under 2000-talet med målet att hitta en hundsport som kunde attrahera många typer av hundägare. I Sverige blev det en officiell hundsport 1 juli 2011. Det har snabbt blivit en av våra mest populära hundsporter med tusentals starter varje år.


Tävla i rallylydnad

Tävlingar i rallylydnad är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader. Hundarna kan delta i fyra klasser: nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. Alla börjar i nybörjarklassen och klättrar sedan uppåt på skalan efter att de uppnått kvalificerande resultat.


För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.